İK ve Eğitim Süreçleri

Çalışanlarınıza Şirketinizde Hangi Gelişim Fırsatlarını Sunabilirsiniz?

Her gün değişen ve yenilenen dünyada çalışanların iş tanımları ve onlardan beklenen roller de sürekli olarak farklılaşıyor. Bu nedenle çalışanların bu değişimlere ayak uydurmalarını sağlayacak becerileri kazanmaları için devamlı bir gelişim süreci içinde olmaları gerekiyor. Çalışanların yeni beceriler edinerek kendilerini geliştirmeleri, aslında şirketlere de pek çok fayda sağlıyor. Dolayısıyla şirketlerin en büyük önceliklerinden biri çalışanlarına gelişim fırsatı sunmak olmalı.

1. Yönetim ve Liderlik Eğitimi

Çalışanlarınıza sunabileceğiniz gelişim imkânlarından biri yönetim ve liderlik eğitimi. Eğitim sayesinde şirket içinde yeni liderler yetiştirebilir, gerekli pozisyonlar oluştuğunda yöneticileri eğitim alan çalışanlarınız arasından seçerek onlara kariyerlerinde ilerleme fırsatı verebilirsiniz. Aynı zamanda çalışanlarınıza bu şekilde gelişim olanakları sağlayarak yetenekli ekip üyelerinizi şirketinizde tutmanın yolunu açmış olursunuz.

Yönetim ve liderlik eğitiminin yüz yüze olmasını planlıyorsanız hâlihazırda şirketinizde yönetici konumunda çalışanlardan eğitim vermelerini isteyebilirsiniz. Online eğitim tercih ediyorsanız çalışanlarınız için çevrim içi eğitimler satın alabilir, web seminerleri düzenleyebilirsiniz.

2. Profesyonel Sertifikalar

Çalışanlarınıza ihtiyaç duydukları alanlarda profesyonel sertifikalı eğitimler sunmanız onların eğitimlere katılımını arttırırken gelişimlerine de üst düzeyde katkıda bulunur. Ekibiniz böylelikle daha yetenekli, öz güvenli ve bilgili hâle gelebilir. Ekibinizin bu şekilde pozitif yönde ilerlemesi iş verimliliğini ve üretkenliğini de arttırır.

Sertifikalı eğitimler genellikle daha uzun süreli eğitimlerdir. Eğitimlerin sonunda çoğunlukla bir ölçme değerlendirme sınavı yapılır ve bu şekilde katılımcının sertifika alıp almayacağına karar verilir. Özellikle bulunduğu pozisyondan daha ileri gitmek isteyen ve ek sorumluluklar üstlenmeyi hedefleyen çalışanlarınız için sertifikalı eğitimler oldukça etkili bir gelişim seçeneği.

3. Sosyal Beceri Eğitimi

Birçok şirket, çalışanlarına sunacağı eğitimlerin teknik beceri yoğunluklu olması gerektiğini düşünse de sosyal beceri eğitimleri de en az teknik beceri eğitimleri kadar önemli. Bu eğitimler sayesinde çalışanlarınızın açık ve doğrudan iletişim kurmayı öğrenmesi, daha güçlü bir ekip ilişkisi kurmaya ve takım ruhu oluşturmaya katkıda bulunur. Böylece iş yerindeki çatışmalar azalacağından ekibinizdeki bireylerin stres ve hayal kırıklığı yaşama olasılığını düşer.

4. Öğrenim Desteği

2

Birçok şirket, çalışanlarına öğrenim desteği vermenin çok büyük bir maliyet yaratacağını düşünür. Ancak çalışanlarınıza öğrenim desteği verdiğinizde onların şirket bağlılığının arttığını ve iş değiştirme olasılığının düştüğünü rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Böylelikle işe alım ve oryantasyon eğitimi maliyetlerinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca öğrenim desteği sunduğunuz çalışanlarınızın yeteneklerini geliştirmeleri ve bilgi birikimlerini artırmaları sayesinde hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu sayede sadece çalışanlarınızın gelişimine değil, şirketinizinkine de katkıda bulunmuş olursunuz.

5. Stres Yönetimi

Çalışanlarınıza sunabileceğiniz bir diğer gelişim fırsatı da stres yönetimi becerisi. Hem yönetim kadrosu hem çalışanlar için kritik bir öneme sahip stres yönetimi, daha pozitif ve stresten uzak bir iş atmosferi oluşturmaya katkıda bulunur. Bu doğrultuda öncelikle stres yönetimini sağlamakta güçlük çeken ekip üyelerini belirleyerek onların danışmanlık hizmeti almalarına yardımcı olabilirsiniz.

Stres yönetimini desteklemek için zaman yönetimi gibi eğitimler hazırlayabilir ve çalışanlarınızı bu eğitime katılmaları için teşvik edebilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınızın rahatlayıp gevşemesini sağlamak için şirket içinde spor, yoga ya da meditasyon yapabilecekleri bir ortam oluşturabilirsiniz. Tüm bu eğitim ve desteklerle çalışanlarınızın stres yönetimi yapmasını kolaylaştırabilirsiniz.

6. Mentorluk Programı

İş yeri mentorluğu, şirketteki deneyimli çalışanların genç çalışanlara kariyerlerinde ilerlemeleri için danışmanlık yapması olarak tanımlanabilir. Çalışanlarınızı mentorlarla eşleştirerek onlar için güvenli bir hata yapma, öğrenme ve büyüme ortamı oluşturabilirsiniz. Ayrıca mentorluk programı; örgütsel öğrenmeyi teşvik eder, çalışanlarınıza daha fazla sorumluluk verir ve onları üst düzey pozisyonlara etkili şekilde hazırlar. İş yerinde mentorluk programı uygulamanın şirket için de bazı faydaları var. Bu programlar, çalışan memnuniyetini ve bağlılığını arttırır. Üstelik verimliliği ve üretkenliği üst düzeye taşır.

7. Görev Rotasyonu

Şirket içindeki görev rotasyonları, ek beceriler kazanmak ve öğrendiklerini uygulamaya geçirmek isteyen çalışanlar için ideal bir gelişim fırsatıdır. Çalışanlar, görev rotasyonu kapsamında belirli bir süreliğine farklı bir departmanda görev alırlar. Bu yöntem, teknik becerilerin yanı sıra sosyal becerilerin ve liderlik becerilerinin geliştirilmesi için de tercih edilebilir. Dikey yönde bir görev rotasyonu planlanırsa bu durum, çalışanın üst düzey pozisyonlara hazırlanmasına yardımcı olabilir.

8. Simülasyon Uygulamaları

Simülasyonlar doğru bir şekilde uygulandığında gerçekçi ve aktif katılımı içeren bir deneyim sağladığı için etkili öğrenme çıktılarının oluşmasına olanak tanır. Çalışanlar, simülasyon eğitimleri sayesinde zorlu ve üst düzey beceri gerektiren uygulamaları güvenli ve kontrollü bir ortamda deneyimleme fırsatı yakalarlar. Böylelikle işin gerektirdiği önemli yetenekleri bilgisayar desteğiyle oluşturulan, gerçek hayata benzer olaylar üzerinde deneme yaparak verimli bir şekilde kazanmış olurlar.

9. İş Başında Eğitim

Şirketlerin çalışanlarını geliştirmek için kullandığı popüler yöntemlerden bir diğeri ise iş başında eğitim. Bu yöntemde çalışanlar, teorik bir eğitim aldıktan sonra öğrendiklerini deneyerek pekiştirmeye çalışırlar. İş başında eğitimde çalışana işteyken kendi kendine pratik yapabilmesi için ihtiyacı olan her türlü araç ve gereç sunulur. Bu maruz bırakma yöntemi kullanıldığında çalışanlar kendilerine atanan görevleri gerçekleştirmeye çalışırken yeni beceriler de kazanmış olurlar. Burada önemli nokta, çalışanlarınıza pratik yapabilmeleri için fırsat tanımak ve hatalarına yapıcı bir şekilde yaklaşmak.

10. Kariyer Gelişim Planları

Kariyer gelişim planı, “çalışanın profesyonel hedeflerine ulaşabilmesi için hazırlanan kişisel bir yol haritası” olarak tanımlanabilir. İş gücü planlamasının ve yetenek yönetiminin önünü açması nedeniyle şirketler için çok önemli bir gelişim fırsatıdır. Her çalışanının kariyer hedeflerini net bir şekilde anlayan ve onlara kariyer gelişim planı oluşturmakta yardımcı olan şirketler, çalışanlarının potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve şirket için de daha fazla değer üretmelerini sağlayabilir.

Sonuç olarak çalışanlarınıza gelişim fırsatları sunmak hem onlar hem şirketiniz için oldukça önemli. Daha eğitimli çalışanlar daha başarılı şirketler inşa ederler. Ayrıca gelişimleri için emek harcayan bir şirkette çalışıyor olmak çalışanlarınızın şirketinize duyduğu bağlılığı arttırır.

Siz de çalışanlarınızın gelişimine katkıda bulunmak istiyorsanız çevrim içi kurslarımızı inceleyerek onlara ekonomik, hızlı ve verimli eğitim programları sunabilirsiniz.