E-Öğrenme

E-Learning / E-Öğrenme Nedir?

e-Öğrenme, son zamanların en popüler öğrenme yöntemlerinden biri. Herkesin sınırsız bilgi erişimine sahip olduğu bu öğrenme biçimi için internet erişimi ve internete bağlanabilen bilgisayar ya da tablet gibi bir aygıtınızın olması yeterli. Son yıllarda meydana gelen COVİD-19 salgını sebebiyle adını daha sık duymaya başladığımız bu yeni öğrenme sistemi, fiziksel eğitim yöntemlerine kıyasla her geçen gün farklı yenilikler sunuyor. e-Öğrenme hem eğitmenlere hem eğitim alanlara pek çok avantaj sağladığı için giderek daha fazla tercih ediliyor.

e-Öğrenme Nedir?

e-Öğrenme, internet ağı üzerinden çevrim içi olarak yürütülen bir öğrenme türüdür. Dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla çevrim içi ağlara bağlantı sağlanabildiği için mekân fark etmeksizin kolayca eğitimlere erişilebilir. Çeşitli eğitim araçları bir araya getirilerek oluşturulan ve etkili bir sistem olan e-öğrenme, firmaların ve eğitim kurumlarının yanı sıra pek çok gruptan insana da kişisel gelişim alanında katkı sağlar. Fiziksel öğrenme türüne göre daha düşük maliyetli ve sınırsız erişim sunar. Beyaz yakalı, ev hanımı veya öğrenci fark etmeksizin her birey; e-öğrenme ile pek çok eğitime tek tıkla erişebilir.

Eğitim Alanlara Sunduğu Faydalar Nelerdir?

Gelişim gösterme arayışında olan her kurum ve birey için büyük önem taşıyan bu öğrenme biçiminin pek çok artısı vardır. Bunlar:

  • Eğitime katılan kişilerin öğrenme sürecini destekleyecek kaynak ve ders materyalleri sunar.
  • Eğitim alan kişiler daima güncel bilgi arşivine ulaşır.
  • Sınırsız erişim imkânı sayesinde eğitimlere hayat boyu erişim sağlanabilir.
  • Alanında uzman eğitimcilerin yönlendirmesiyle verilen eğitimlerin kişinin mesleki ve kültürel altyapısını sağlamlaştıran bir katma değer olduğu söylenebilir.
  • e-Öğrenme; insanlarla sosyal bağlar kuramayan, çekingen kişilerin kendini geliştirmesine fırsat tanır. Kişi, dilediği mekândan bu eğitimlere katıldığı için öz güveni daha yüksek ve öğrenmeye daha açık bir hâle gelir.
  • Kurumsal ya da akademik başarıyı yukarı taşır.

e-Öğrenme Türleri Nelerdir?

e-Öğrenme; eş zamanlı ve eş zamansız olarak iki grupta incelenir. Eş zamanlı öğrenme; online konferans, toplantı, test, online ders anlatımı ve sınavlar olarak karşımıza çıkar. Eş zamansız öğrenme ise bireyin eğitim kaynaklarına dilediği gün ve saatte çevrim içi veya çevrim dışı ulaşabilmesini sağlar. Bu kaynaklar arasında ders, toplantı ya da konferansların video kayıtları da bulunabilir. e-Öğrenmede bilginin kalıcılığı esas alındığı için her iki öğrenme türü, birbirini tamamlayan bir bütündür.

Hangi Materyallerle Desteklenir?

e-Öğrenme, görsel ve işitsel materyalleri birleştirerek interaktif ve kolay bir öğrenme sistemi sunmayı hedefler. Bu sebeple eğitimler farklı gereçlerle çeşitlendirilir. Öğrenimi kalıcı kılmaya yönelik hazırlanmış eğitim materyalleri PDF, çevrim dışı eğitim videoları, podcastler, konuşma simülasyonları, e-kitap, canlı ders kayıtları, slaytlar ve okuma modülleri olarak farklılık gösterebilir.

Avantajları Nelerdir?

e-Öğrenme, kişileri daima bir adım öteye taşımayı ve onlara yeni şeyler katmayı hedefler. Bu sebeple onu klasik öğrenme biçiminden ayıran en büyük özelliği, sunduğu avantajlardır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:

  • Müfredatlar sürekli yenilenir, bilgiler eskimeden güncellenerek öğrenciye ulaşır.
  • Birçok dijital eğitim verisi sunduğu için bire bir eğitimden daha zengin ve güncel bir kütüphaneye sahip olur.
  • Yapay zekâ destekli bir sistem olduğu için öğrencilerin eğitim süreci LMS(Learning Management System) sayesinde rahatlıkla takip edilebilir.
  • Eğitim sonuçları analiz edilebildiği için bireyin ilerlemesini destekler.
  • Modern bir eğitim modeli olduğu için teknoloji alanındaki her yeniliğe açık bir altyapı sunar.
  • Geleneksel eğitime oranla maliyeti çok daha düşüktür.

Kimler İçin Uygundur?

e-Öğrenme, yediden yetmişe kendini geliştirmek ve bir alanda yetkinlik kazanmak isteyen herkes için uygun bir eğitim türüdür. Mesleki ve kişisel gelişim, hobi, teknoloji ve yaratıcılık gibi pek çok alan; e-öğrenme yöntemiyle hemen hemen her yaş grubundan kullanıcıya ulaşabilir. e-Öğrenme biçiminde eğitimin kalıcı ve etkili olabilmesinde kişinin eğitim sürecinde sergilediği performansı ve sahip olduğu motivasyonu da önemli rol oynar. e-Öğrenme, ev konforunda eğitim sunduğun için bireyin öz disiplin sahibi olması gerekir. Kişi ne kadar özverili çalışır ve yüksek motivasyon sahibi olursa eğitim de o derecede verimli ve kalıcı olur.

e-Öğrenme Sürdürülebilir Yaşamı Destekler mi?

Evet. e-Öğrenme, geleneksel eğitim materyallerine ihtiyaç duymaz. Bu sayede defter, kitap ve kâğıt gibi materyallerin neden olacağı atık oluşumunu azaltır ve sürdürülebilir yaşamı destekler. Ayrıca eğitim alan kişiler, çevresel atık oluşturan ekipmanlara para harcamak zorunda da kalmaz. Kısacası e-öğrenme biçimi, sürdürülebilir yaşamı destekler ve çevre dostu bir eğitim sistemidir.

Adil Bir Sistem midir?

Dünya üzerinde hiçbir ülke aynı imkânlara sahip olmadığı için tüm dünya vatandaşlarının yeterli ve eşit bir eğitim alabildiği söylenemez. e-Öğrenme ise bire bir eğitim sistemindeki farklılıkların dünya üzerinde ortak bir eğitim modülü oluşturamaması sebebiyle klasik yöntemlerden bir adım öne çıkar. Web tabanlı olduğu için bağımsız bir öğrenme biçimi sunar. Yani dünyadaki her öğrenci adil ve eşit bir şekilde aynı eğitimi alabilir. e-Öğrenme; zengin, yoksul, gelişmiş veya geri kalmış fark etmeksizin her ülkeden bireyin aynı eğitimi almasına imkân tanır.

e-Öğrenme Gelecekte Neler Sunabilir?

Teknolojinin ilerlemesi ve farklı eğitim yöntemlerinin hayatımıza dâhil olmasıyla e-öğrenme de sınır tanımadan gelişti. Yapay zekânın pek çok alanda kullanılması ve e-öğrenme biçimine katkı sağlaması sayesinde pek çok veri, kolaylıkla takip edilebilir oldu. Günümüzde artırılmış gerçeklik(AR), genişletilmiş gerçeklik(XR) ve sanal gerçeklik(VR) gibi teknolojiler de gelişerek eğitim alanına dâhil olabilir. Hâlâ gelişmeye devam ettikleri için gelecekte e-öğrenme şeklinde de bu teknolojileri görmek mümkün olabilir. Uygulama gerektiren eğitim içeriklerini zenginleştirmek amacıyla bu teknolojiler, zaman içerisinde e-öğrenme biçimine entegre edilebilir.