E-Öğrenme

E-Öğrenmenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

E-öğrenme; elektronik kaynakları kullanan, çok yönlü, zamana ve mekâna bağlı kalmayan, bireysel öğrenme stillerine uyumlu bir öğrenme türüdür. Bu eğitimlere katılmak için genellikle internet bağlantısı ve internete bağlanmanızı sağlayacak bir cihaza sahip olmanız gerekir. Teknolojinin gelişimiyle yenilenen ve her geçen gün güncellenen e-öğrenme modelinin geleneksel öğrenmeye göre birçok farklı avantajı bulunur.

1. Mekân ve Zaman Sınırı Bulunmaz

E-öğrenme, dijital ortamlarda gerçekleştirildiği için zaman ve mekân sınırını ortadan kaldırır. Eğitim alanlar istedikleri her yerden eğitime katılabilir. Ayrıca dersler çoğunlukla kaydedilir. Böylelikle eğitim gören bireyler istedikleri bir zaman aralığında eğitim üzerinde çalışma imkânı elde ederler.

2. Eğitimin Verimliliğini Artırır

Fiziksel eğitim kurumlarında ders veya kurs sırasında ihtiyaç duyulan materyallerin kullanımı genellikle e-öğrenmeye göre daha sınırlı kalır. E-öğrenme platformlarında eğitmenler; video, PDF dosyaları ve podcast gibi multimedya materyallerini daha aktif kullanabilir ve bu dokümanları eğitim sonrası öğrencilerle paylaşabilirler. E-öğrenmenin materyal çeşitliliği, bütüncül bir eğitim anlayışını desteklediği için eğitimin verimliliğini ve kalitesini de doğrudan artırır.

3. Maliyeti Daha Azdır

E-öğrenme, geleneksel öğrenme ortamına göre çok daha ekonomik olmasıyla da avantajlıdır. Çevrim içi öğrenmede ulaşım, konaklama, fiziksel eğitim materyalleri gibi gider kalemlerine ihtiyaç duyulmaz. Geleneksel öğrenme ortamında gerçekleştirilecek eğitimlere büyük bir grup katılacaksa maliyetler oldukça yükselebilir. E-öğrenme ise maliyetleri minimuma indirilerek çok daha ulaşılabilir ve düşük maliyetli bir eğitim seçeneği hâline gelir.

4. Kişiselleştirilebilir

2

Her bireyin kişiliği benzersiz olduğu gibi öğrenme stili de kendisine özgüdür. Her öğrenciye veya kursiyere benzersiz ve bireysel bir deneyim sunmayı hedefleyen e-öğrenme; katılımcıların kendi hızında keşfetmesine, okumasına, öğrenmesine ve etkileşimde bulunabilmesine olanak tanır. E-öğrenmenin farklı duyulara hitap eden kaynak çeşitliliği, eğitim sona erdiğinde bile tekrar ulaşılabiliyor oluşu gibi etmenler; e-öğrenmenin kişiselleştirilmesini sağlar. Tüm bunlar kişilerin öğrenme süresini %25 ila %60 oranında kısaltır. Böylece bütün katılımcılar kendi hızlarında ilerleyebilir ve daha kolay öğrenebilir.

5. Eğitim Verileri İzlenebilir

E-öğrenme ile eğitim veren birçok kurum, Learning Management Systems (LMS) adı verilen bir eğitim desteğinden faydalanır. Kullanılan sistemler; eğitimleri değerlendirme, izleme ve öğretim programlarının etkililiğini ölçme gibi olanaklar sağlar. Böylelikle eğitimlerde yer alan eksiklikler giderilir, faydalı ve verimli sonuç veren deneyimleri artırmak için hızlı bir şekilde harekete geçilebilir. Yüz yüze öğrenmede ölçüm yapılması ve ölçüm sonuçlarına göre aksiyon alınması çok daha fazla zaman alır.

6. Eğitim İçeriği Sık Sık Güncellenir

Geleneksel öğrenmede genellikle uzun yıllar boyunca yenilenmeyen bir müfredat üzerinden eğitim verilir. Oysa hızla değişen ve gelişen günümüz dünyasında geçen yıl geçerli olan bilgiler, bugün geçerli olmayabilir. E-öğrenme, dijital materyallerin ve müfredatın hızlı ve gerçek zamanlı olarak güncellenmesine odaklanır. Bu yönüyle de yüz yüze öğrenmeye nazaran çok daha avantajlı bir seçim olur.

7. Herkese Uzman Eğitmenlerden Eğitim Alma Fırsatı Sunar

Herhangi bir konuda yeterli uzmanlığa ve tecrübeye sahip eğitmen sayısının sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Hâl böyle olunca fiziksel ortamlarda isteyen herkesin yetkin bir eğitmenden eğitim alması mümkün olamaz. Ancak e-öğrenme ile bu durum bir sorun olmaktan çıkar. E-öğrenme sayesinde aynı anda binlerce kişi bile tek bir eğitmenin dersine katılıp dilediği beceri üzerine uzmanlaşabilir. Hatta çevrim içi ders kayıtlarıyla bu sayı daha da yükselebilir.

8. Zamandan Tasarruf Sağlar

3

Çevrim içi öğrenmede harcanan zaman, geleneksel sınıf eğitimine göre çok daha azdır. E-öğrenmede fiziksel mekânlarda gerçekleştirilecek dersler için hazırlanma ve ders yapılacak yere ulaşım sağlama gibi durumlar için ekstra zamana ihtiyaç duyulmaz.

9. Çevre Dostudur

E-öğrenmede yüz yüze eğitimde ihtiyaç duyulan kitap, defter ve ders notu gibi fiziksel materyaller kullanılmaz. Bunlar yerine dijital ortamda hazırlanan materyaller öğrencilerle paylaşılır. Kâğıt tüketimini azaltmasının yanı sıra çok daha az elektrik enerjisi tüketilmesini ve karbonmonoksit seviyesinin düşürülmesini de sağlar. Tüm bu nedenlerle e-öğrenmenin geleneksel öğrenmeye göre çok daha çevre dostu olduğunu söylemek mümkün.

10. Ulaşılabilir ve Adildir

Coğrafyaya bağlı olmaksızın her yerden eğitim almanın yolunu açan e-öğrenme, bu yönüyle çok daha ulaşılabilir ve adil bir eğitim modeli oluşturur. Dezavantajlı olarak adlandırılabilecek gruplardaki bireylerin de istedikleri takdirde diledikleri konu hakkında bilgi sahibi olmasına imkân tanır. Bunun en iyi örneği olarak 2000’li yılların başında hazırlanan Massive Open Online Courses (MOOCs) verilebilir. Bu kurslar, dünya çapında herkese açık yönüyle eğitimde demokratikleşmenin başarıyla pratiğe dökülen örnekleri arasında yer alır.

11. Standardizasyon Sağlar

E-öğrenme, bütün katılımcılara aynı öğrenme ortamı ve imkânlarını sunarak eğitimin standart hâle gelmesine yardımcı olur. Örneğin bir şirkette çalışanlara işle alakalı geleneksel yöntemlerle eğitim verilmesi gerekirse bütün çalışanların aynı eğitmenden, aynı şekilde ve aynı anda faydalanması çok mümkün olmayabilir. Ancak bu eğitim e-öğrenme modeliyle hazırlandığında bütün çalışanlar aynı standartta eğitim görme fırsatına sahip olabilir.

12. İş Birliği ve Etkileşimde Bulunma İmkânı Tanır

E-öğrenme; sosyal medya, forumlar, çeşitli uygulamalar sayesinde bireylerin aynı fiziksel ortamda bulunmadan iletişime geçerek etkileşime girmelerine olanak tanır. Bağlantı kurmak için birçok farklı yolun bulunması, gerçekten istekli olan öğrenci ya da katılımcıların kendi aralarında iş birliği yapmalarına da yardımcı olabilir. Ayrıca bazı bireyler için e-öğrenme ortamında olmak, ders veya etkinliklere katılabilmek için daha yüreklendirici olabilir. Çünkü bazı insanlar fiziksel ortamlarda söz almaktan ve etkileşime girmekten kaçınırken online öğrenme ortamında daha rahat hissedebilir.

Yeni nesil teknolojilerle zenginleştirilen ve her geçen gün gelişmeye devam eden e-öğrenme, tüm bu yönleriyle öğrenciler için avantaj sağlar. Siz de küreselleşen dünyada maksimum konforla eğitim görerek kendinize yatırım yapmak isterseniz e-öğrenme modelini benimseyen kurslarımızı inceleyebilirsiniz.