Sözlük

Hibrit Eğitim Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İhtiyaç Duyulur?

Dünyayı sarsan COVID-19 pandemisinin ardından pek çok sektörde değişiklikler yaşandı. Eğitim de bu değişikliklere ayak uydurdu. Geleneksel sınıf ortamına erişimin kısıtlı olduğu günlerde sıkça tercih edilen uzaktan eğitim, pandemi etkisini yitirse de kalıcı olarak hayatımıza yerleşti. Hem geleneksel sınıf ortamının hem uzaktan eğitimin güçlü yönlerini bir arada kullanmak isteyenler hibrit eğitim modelini tercih ediyor. Peki hibrit eğitim modeli nedir, uzaktan eğitimin faydaları nelerdir?

Hibrit Eğitim Nedir?

Son yıllarda “Hibrit eğitim ne demek?” ve “Hibrit eğitim sistemi nedir?” gibi soruların cevapları sıkça merak ediliyor. Modern bir eğitim yaklaşımı olan hibrit eğitim, yüz yüze yapılan geleneksel sınıf eğitimiyle teknolojinin güçlü imkânlarını birleştirir. Bu eğitim modelinde öğrenciler, sınıf ortamında öğretmenleriyle yüz yüze etkileşime girer ve ders, çevrim içi platformlar aracılığıyla paylaşılır. Ayrıca çevrim içi olarak paylaşılan ve kaydedilen derslere daha sonra erişilebilmesine de olanak tanır. 

Etkili Bir Hibrit Eğitim Nasıl Olur?

Etkili bir hibrit eğitim modeli oluşturmak için teknolojinin imkânlarından bolca yararlanabilirsiniz. Takip edeceğiniz belli başlı adımlar, ihtiyacınızı karşılayacak en iyi hibrit eğitim modelini oluşturmanıza yardımcı olur.

  • Amaçlarınızı Belirleyin: Hibrit eğitimi uygulayacağız sınıf için neleri hedeflediğinizi ve hangi bilgileri ne şekilde öğretmeyi amaçladığınızı belirlemeniz gerekir. Katılımcıların gelişimini nasıl izleyeceğinizi, değerlendirme biçiminizin nasıl olacağını da bu aşamada belirleyebilirsiniz.
  • Plan Yapın ve Ders Saatlerini Belirleyin: Hazırladığınız içeriklere öğrencilerin nasıl ulaşabileceklerini planlayın. İçerikleri hangi sıra ile takip edeceklerini gösteren bir takvim oluşturabilirsiniz. Öğrencilerin yüz yüze ve çevrim içi katılacakları ders saatlerini belirleyin. 
  • İçerik Hazırlayın: Çevrim içi sunulacak derslerin içeriklerini öğrencilerin rahat bir şekilde erişip anlayabileceği şekilde düzenleyin. Örneğin öğrenme yönetim sistemleri(LMS) aracılığıyla öğrencilerle paylaşacağınız içerikleri hazırlayabilirsiniz. Yazılı kaynaklar, video içerikleri, etkileşimli oyunlar, tartışma grupları, çoktan seçmeli sorular gibi çeşitli içerikler oluşturabilirsiniz. 
  • Geri Bildirimleri Değerlendirin: Hibrit eğitim süresi boyunca katılımcılardan gelen geri bildirimleri göz önünde bulundurmak, oluşturduğunuz hibrit eğitim programını geliştirmenizi ve güncellemenizi sağlar. Geri bildirimlerle öğrencilerinizin güçlü yönlerini geliştirmesi, zayıf yönlerini iyileştirmesine yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Meslektaşlarınızın Görüşlerini Alın: Hibrit eğitim sistemi ile ilgili deneyimi olan meslektaşlarınızla fikir alışverişi yaparak karşılaştıkları güçlüklerle nasıl başa çıktıklarını öğrenebilirsiniz. İş birliğinin önem taşıdığı hibrit eğitimde meslektaşlarınızla ortak çalışma grupları kurarak beraber ders materyalleri hazırlayabilirsiniz. 
  • Deneme Yapın: Hazırladığınız hibrit eğitim programının çevrim içi kısmını öğrencilere sunmadan önce deneme çalışması yapmalısınız. Bu denemeler sayesinde öğrencilerin materyallere sorunsuz ulaşıp ulaşamadığını, çevrim içi öğrenme araçlarının doğru çalışıp çalışmadığını görmüş olursunuz. Deneme sürecinde meslektaşlarınızdan ya da öğrencilerinizden yardım alabilirsiniz. Başka bir kişinin programı denemesi, olası sorunların fark edilmesini kolaylaştırır.

Hibrit Eğitim Modelinin Faydaları Nelerdir? 

Yenilikçi bir yaklaşım olan hibrit eğitim modelini benimsemek, kurumlar ve kişiler için pek çok faydayı beraberinde getiriyor. Hibrit eğitimin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Esneklik

Öğrencilerin zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde ders materyallerine ulaşması, esnek bir ders programı yapmalarını kolaylaştırır. Bu sayede öğrenciler kişisel programlarıyla çakışan dersleri daha sonra takip edebilirler. 

2. Bireyselleştirilmiş Öğrenme Deneyimi

Her öğrencinin öğrenme hızı ve şekli farklıdır. Hibrit öğrenme sayesinde öğrenciler diledikleri zaman dersleri tekrar izleyebilirler. Ders materyallerine kendi hızlarında çalışabilirler. Ayrıca hibrit eğitimle öğrencilerin ihtiyaçlarına ve öğrenme sitillerine uygun etiğim de sunulabilir.

3. Aktif Katılım

Hibrit eğitim, ders sırasında soru sormaya çekinen kişiler için ideal bir modeldir. Öğrenciler, öğretmenleriyle bire bir iletişime geçerek sorularını sorabilirler, isterlerse onlarla yüz yüze görüşebilirler. 

4. Zaman Yönetimi

Hibrit eğitimden fayda sağlamak isteyen öğrencilerin zaman yönetimi konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekir. Kendi çalışma planlarını hazırlayabilen öğrenciler, dersleri biriktirmeden çalıştıklarında daha derin bir öğrenme deneyimi yaşayabilirler. Kendi çalışma hızlarını fark eden öğrenciler, öğrenme süreçlerini planlarken sorumluluk duyguları gelişir. 

5. Daha Uygun Maliyetli Olması

Yüz yüze eğitime oranla daha az fiziksel sınıflara ihtiyaç duyulan hibrit eğitim, kurumların kira ve sınıfların bakımı gibi giderlerini azaltabilir. Çevrim içi dersler ulaşım maliyetlerini azaltır. Ayrıca sanal ortamda paylaşılan ders kaynakları gerekli durumlarda güncellenebilir. Böylece öğrencilerin sürekli yeni kaynak almalarına gerek kalmaz.

İyi Bir Hibrit Eğitim Süreci İçin Nelere İhtiyaç Duyulur?

Yüz yüze eğitimle çevrim içi eğitimi bir arada kullanabilmek için belli araçlara ihtiyaç duyulur. Bu araçlar sağlandığında hibrit eğitim süreci iyi bir şekilde yönetilebilir. 

  • Teknolojik Altyapı: Hibrit eğitime katılan öğrencilerin internet erişimi olan bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet gibi bir cihaza ve güvenli bir internet bağlantısına ihtiyaçları bulunur. Hibrit eğitim modelini uygulayan okul veya kurumların katılımcılara teknolojik altyapıyı sağlayabilmeleri için kaynak ayırmaları gerekir. Çevrim içi kaynaklara ulaşma ve onları kullanma noktasında katılımcıların yönlendirilmesi de iyi bir eğitim sürecine fayda sağlar. 
  • Öğrenme Yönetim Sistemi: Öğretmen ve öğrencileri çevrim içi ortamda buluşturan öğrenme yönetim sistemleri, hibrit eğitim modeli için kurumların kullanması gereken başlıca yazılımlar arasında yer alır. Öğrencilerin kayıt olarak katılabilecekleri öğretim yönetim sisteminde öğretmenler ders içeriklerini paylaşabilir, canlı ders yapabilir, ödev verebilir ve öğrencilerin gelişimlerini izleyebilirler. 
  • Teknik Destek: Hibrit eğitim sırasında öğrencilerin yaşayabilecekleri olası sorunları çözmek ve teknik sorunları aşmalarını sağlamak amacıyla teknik destek ekibinin bulunması önem taşır. Teknik destek sayesinde öğrencilerin kaynakları ve LMS’yi daha verimli kullanması da sağlanabilir. 

Hibrit Eğitim Örnekleri Nelerdir?

Eğitim deneyimini zenginleştiren hibrit eğitim modelinin kullanıldığı bazı örneklere kısaca göz atalım:

  • Üniversite Dersleri: Dünya genelince birçok üniversitenin kullandığı hibrit eğitimde yüz yüze yapılacak derslerin günleri belirlenir. Diğer günlerde öğrenciler fiziksel olarak bir sınıfa gerek kalmadan ders materyallerine ulaşabilir, canlı derslere katılabilir ya da kaydedilen dersleri dinleyerek derslerini takip edebilirler.
  • Kurumsal Eğitimler: Kurum içinde çalışanlarının mesleki deneyimlerini geliştirmek isteyen şirketler, çalışanlarına hibrit eğitim programları sunabilirler. Çevrim içi kurslar ve atölye çalışmalarını içeren bu eğitim modelinde yer alan programlar, çalışanların verimliliklerini artırmaya katkı sağlar.
  • Dil Öğrenimi: Hibrit eğitim modelini kullanan dil okulları da vardır. Canlı derslere, çevrim içi sunulan kaynaklara kolayca erişebilen öğrenciler; yüz yüze derslerde öğrendiklerinin pratiğini yapma fırsatı bulur.

Hibrit eğitim modelinin uzaktan eğitim kısmını verimli bir şekilde yönetebilmenin en güvenilir ve sağlıklı yolu, akıllı öğrenim yönetim sistemlerinden yararlanmak. Bu sistemleri en baştan kendiniz oluşturabileceğiniz gibi dilerseniz hazır bir şekilde sunulan LMS’lerden de yararlanabilirsiniz. Öğrenim yönetim sistemlerini dilediğiniz şekilde kurgulayabilir ve öğrencilerin öğrenme hızlarına göre çalışabilecekleri bir modüler eğitim programı hazırlayabilirsiniz. 

LMS’nin özelliklerine kısaca göz atalım:

  • Öğrencilerin gelişimini takip etmeyi kolaylaştırır.
  • Ders materyallerinin paylaşıldığı ve arşivlenebildiği bir platform sunar.
  • Çevrim içi sınavlar düzenleme ve bu sınavları değerlendirme imkânı sağlar.
  • Öğrencilerin hem öğretmenlerle hem diğer öğrencilerle iletişim kurmasını sağlayan araçlar bulunur.
  • Öğrenci performanslarının analiz edilmesine yardımcı olur.
  • İnternet bağlantısı olan herhangi bir akıllı cihaz ile LMS’ye erişim sağlanabilir.

Eğer siz de hem ekonomik hem güvenilir bir sistem arayışındaysanız yapay zekâ destekli LMS’mizi tercih edebilirsiniz. Kolay kullanılan LMS’miz ile hibrit eğitim modelinde kullanacağınız eğitimleri rahatlıkla yönetebilirsiniz.