Teknoloji ve Yenilikler

LXP Nedir? Özellikleri, Avantajları ve Dezavantajları

Birçok kurum ve şirket, dijitalleşen dünyada kurum içi eğitimlerini e-öğrenme platformlarına hızla entegre etti ve birçokları da etmeye devam ediyor. Tek bir noktadan sunulabilen geniş eğitim yelpazesi, farklı öğrenme stillerine uyumlu hazırlanan materyallerle birlikte daha birçok avantaj; temelde birer e-öğrenme platformu olan Öğrenme Yönetim Sistemleri’ne(LMS) ve LMS’yi temel alarak geliştirilen Öğrenme Deneyimi Platformu’na(LXP) olan ilgiyi arttırıyor.

LXP Nedir?

Learning Experience Platform(LXP) yani Öğrenme Deneyimi Platformu kullanıcı deneyimini ön plana alan; e-öğrenme materyallerini, öğrenme teknolojilerini ve yöntemlerini bir araya getiren kurumsal bir öğrenme yönetimi sistemi olarak tanımlanabilir. Yapay zekâyla desteklenen LXP’lerde yer alan eğitimler, katılımcıları merkeze alarak onların becerilerini arttırmaya odaklanır. Etkileşimli öğrenme olanağı tanıyan öğrenme deneyimi platformları, daha yeni sayılabilecek bir sistem olsa da günden güne etkisini artırıyor.

LXP’nin Özellikleri

  • LXP’lerde eğitim faaliyetleri çoğunlukla kullanıcının kendi inisiyatifindedir. Platform üzerinde kullanıcılar, kendi tercih ettikleri içerikler üzerinde çalışabilir ve becerilerini geliştirebilirler.
  • LXP’ler; kullanıcıların platform üzerinde tercih ettiği içeriklerin, materyallerin ve eğitimlerin yapay zekâ desteğiyle analiz edilerek kullanıcılara özel kişiselleştirilmiş eğitimler sunulmasını sağlar. Böylelikle kullanıcıların öğrenme ihtiyaçları ve eksiklikleri sistem tarafından algılanır ve buna uygun olarak kişiye özel eğitim stratejileri geliştirilebilir.
  • LXP’ler iyi bir içerik sınıflandırma ve sınıflandırılan içerikleri etiketleme özelliğine sahiptir.
  • LXP’ler kurumda kullanılan diğer sistem, platform ve araçlarla entegre şekilde çalışabilir. Bunlara örnek olarak; Google Hizmetleri, YouTube, Sosyal Medya Uygulamaları, Slack gibi iletişim araçları verilebilir.
  • LXP’ler sosyal ve iş birliğine uygun bir eğitim anlayışına dayandığından akran öğrenmesini de destekler.
  • LXP’lerde mikro öğrenme, oyunlaştırma, grup tabanlı öğrenme, probleme dayalı öğrenme ve hibrit öğrenme gibi farklı eğitim modellerine uygun, herkese hitap edebilecek içerikler bulunur.
  • LXP’ler sezgisel arayüz tasarımlarıyla içerik sunar.

LXP’nin Avantajları

Şirketinizde bir LXP yazılımı kullanmak size birçok avantaj sunabilir. Bunlardan bazıları:

  • LXP, kullanıcıların eğitimlerini bireysel olarak seçmelerine imkân tanıdığından eğitimlere katılımın da artmasını sağlar.
  • Şirket çalışanları arasında tutarlı ve doğrudan iletişim kurulmasını destekler.
  • Başarılı ekiplerin inşa edilmesine yardımcı olur.
  • Performansın takip edilebilmesi için gelişmiş raporlama özellikleri sunar.
  • Çalışanların kuruma bağlılığını arttırabilir.
  • Üretkenliğe pozitif katkıda bulunur.
  • LXP’ler ürün eğitimi, işe alım gibi konularda özelleştirilerek uygulamalı bir çalışan portalı sunacak hâle getirilebilir. Böylece yetenekli çalışanlar işe alınabilir veya şirket çalışanları iyi bir şekilde eğitilebilir. Bu sayede müşteri memnuniyetinin de artması sağlanır.

LXP’nin Dezavantajları

LXP sisteminin özelliklerinden ve sunduğu avantajlardan bahsettikten sonra LXP’nin bazı dezavantajlarından da bahsedebiliriz. Bunlardan bazıları:

  • LXP’ye bütün katılımcıların içerik yükleyebildiğinden ve farklı platformlarla entegre şekilde çalıştığından söz etmiştik. Bu özellik birçok avantaj sağlamasının yanı sıra güvenlik konusunda da LXP’yi tehditlere daha açık hâle getirebilir.
  • LXP’lerin bir diğer dezavantajı ise çevrim dışı öğrenmeyi ve materyallerin indirilmesini sağlamamasıdır.
  • LXP’ler kullanıcı deneyimine odaklandığından, yöneticiler için yeterli ve işlevsel bir erişim imkânı sağlamayabilir. Bu da sistemde yönetimsel bir boşluk oluşturabilir.

LXP Nasıl Ortaya Çıktı?

2

LXP’nin LMS’lerin(Öğrenme Yönetimi Sistemleri’nin) eksik kaldığı noktaları tamamlamaya yönelik yeni bir yaklaşım arayışı sonucunda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. LMS; kurumların çalışanlarına eğitim içerikleri sundukları, çalışanların ilerlemelerini takip edebildikleri ve değerlendirme sonuçlarına kolaylıkla erişebildikleri bir e-eğitim platformu olarak tanımlanabilir. Teknolojinin değişimi, yapay zekânın birçok alana entegrasyonu ve kişiselleştirilmiş hizmet arayışı, LMS’lerin birçok çalışanın ihtiyaç ve talepleri için yeterli gelmemesine yol açtı. Bunun sonucunda özelleştirilmiş, öğrenmeyi hızlı ve esnek kılabilen LXP yazılımları oluşturulmaya başlandı.

LMS ve LXP Arasındaki Farklar

  • Bir LMS’de yer alan eğitimler, kurum yöneticileri veya eğitim tasarımı ekibi tarafından yapılandırıldıktan sonra sisteme yüklenir ve çoğunlukla kullanıcılara atanır. Oysa LXP’de kullanıcı çok çeşitli kişiselleştirilmiş eğitim içeriklerinden kendi dilediği konuyu seçerek onun üzerinde çalışabilir. Bir benzetme yapmamız gerekirse LMS’nin önceden bileti alınmış bir filmi izlemek için sinemaya gitmek, LXP’nin ise YouTube’da gezinmek olduğunu söyleyebiliriz.
  • LMS’ye yüklenecek eğitimlerin kurum yöneticileri tarafından seçildikten sonra sisteme yüklendiğinden bahsetmiştik. LXP’de bu durumun biraz daha esnek olduğunu söylemek mümkün. Bir LXP’de kullanıcıların kendileri de içerikler hazırlayabilir, haricî bir içeriği diğer kullanıcılar için düzenleyebilir ve sisteme entegre edebilirler. Böylelikle kurumun çalışanlarına sunduğu eğitimlerin yanı sıra çalışanların birbirine sunduğu içeriklerle de eğitim sağlanabilir.
  • LMS eğitimlerinin çoğunun sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır, kullanıcılara dair eğitim verileri yönetici ya da eğitmenlerle paylaşılır. LXP’de benimsenen öğrenme modeli daha çok kendi kendine öğrenme olduğundan daha az değerlendirme yapılır.
  • LMS’ler çoğunlukla SCORM standartlarına, LXP’ler xAPI standartlarına uyumlu olarak çalışır. xAPI formatı da kullanıcılara ve eğitimlere dair daha fazla veri oluşturulabilmesini sağlar.

Şirketiniz için LMS mi yoksa LXP mi Seçmelisiniz?

3

Şirket içi eğitimlerinizi dijital ortama taşımak ve kurumunuz için en ideal opsiyonu bulmak istiyorsanız LXP ve LMS arasında kararsız kalmış olabilirsiniz. Eğer öyleyse resmî ve bireysel öğrenmeyi harmanlayabileceğiniz, çalışanlarınıza hem zorunlu eğitimleri sunup hem onların kendi eğitim tercihlerini de yapmalarına olanak sağlayabileceğiniz bir seçimde bulunabilirsiniz. Bunu yapabilmek için geleneksel LMS’lerin yapay zekâ ile desteklenip geliştirilmesiyle tasarlanan, yeni nesil LMS modelleri sayesinde bir nevi LMS ve LXP’nin pozitif özelliklerini birleştiren bir öğrenme yönetim sistemine sahip olabilirsiniz.

Siz de kurumunuz için etkili bir e-öğrenme platformuna sahip olarak gerekli bütün eğitimleri çalışanlarınıza sunmak istiyorsanız yapay zekâ entegrasyonu ile sınırları ortadan kaldırılan akıllı LMS’mizi tercih edebilirsiniz. Böylelikle modüler içeriklerle zenginleştirilen ve en trend e-öğrenme modelleriyle tasarlanan 11 binden fazla eğitime erişim sağlayabilirsiniz. Hâlihazırda kullandığınız şirket içeriklerinizi de birkaç düzenleme sonra LMS’ye hızla yükleyerek bütün eğitimlerinizi ekibinize tek bir platform üzerinden sunabilirsiniz.