Sözlük

Oyunlaştırma Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Eğer anne veya babaysanız “Ödevini yaptıktan sonra televizyon izleyebilirsin.” gibi cümlelerle çocuğunuzu ders çalışmaya motive etmiş olabilirsiniz. Bu, oyunlaştırmanın günlük hayatta en sık karşımıza çıkan örneklerinden biridir.

Oyunlaştırma, çocuklarını motive etmenin dışında iş hayatında da sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Siz de iş için oyunlaştırma tekniğinden yararlanarak çalışanlarınızı veya müşterilerinizi hedefleriniz doğrultusunda yönlendirebilirsiniz.

Oyunlaştırma Nedir?

“Oyunlaştırma ne demek?” sorusuna “Oyun mekaniklerinin katılımcıların ilgisini çekmek için oyun dışı süreçlere uygulanmasıdır.” şeklinde yanıt verebiliriz. Bir oyunda seviyeler, ödüller ve puan sistemleri gibi farklı motivasyonlar araçları yer alır. Bu araçları tüketicilere veya müşterilere sunduğunuzda onların hedefleriniz doğrultusunda hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.

Oyunlaştırma Neden Önemlidir?

Her işletme, insanların dikkatini sunduğu ürün ve hizmetlere çekmek ister ancak özellikle rekabetin yoğun olduğu sektörlerde bunu başarmak son derece zordur. Bu noktada potansiyel müşterilerin katılımını arttırmak için oyunlaştırma gibi stratejilerden yararlanmak gerekir. Oyunlaştırma; alışverişi katılıma dayalı, eğlenceli bir sürece dönüştürerek müşteri sadakatini artırır.

Oyunlaştırmayı yalnızca potansiyel müşterileri hedefleyen bir teknik olarak görmemek gerekir. Çalışanlarınızın iş hedeflerini daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlamak için de oyunlaştırma tekniklerinden yararlanmanız mümkün. 

Oyunlaştırma Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Öğrenmeyi ve katılımı teşvik eden oyunlaştırma yöntemini kullanabileceğiniz alanlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Eğitimde Oyunlaştırma

Eğitim için oyunlaştırma, öğrenme sürecini daha eğlenceli ve motive edici bir hâle getirmenin en etkili yollarından biridir. Zorlukların kademe kademe arttığı ve çalışanların görevleri tamamladıkça puan kazandığı bir sistem geliştirmek onları daha fazlası için teşvik edebilir.

Üründe Oyunlaştırma

Bazı markalar, tüketiciler için son derece işlevsel ürünler ortaya çıkarsa da bunları satma noktasında müşterilerini ikna etmeyi başaramaz. Çünkü müşterilerinin bir ürünle neler yapabileceği hakkında pek çok şey söylerken bunları neden yapmaları gerektiğinden bahsetmez. Bu noktada oyunlaştırma, müşterilerinize insan odaklı bir ürün sunduğunuzu gösterebilir ve temel güdülerine dokunarak onları eyleme geçirebilir.

İşte Oyunlaştırma

Çalışanlarınızın iş yeri ortamında daha hedefe odaklı bir şekilde çalışmalarını sağlamak için oyunlaştırmadan yararlanabilirsiniz. Yalnızca geçimini sağlamak için çalışan bir ekip, görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilir ancak değer yaratmak istiyorsanız çalışanlarınızın anlam bulabilecekleri bir şirket kültürü yaratmanız gerekir. Oyunlaştırma yöntemi ile iş hedeflerini yalnızca bir performans göstergesi olmaktan çıkarak çalışanlarınız için heyecan verici bir sürece dönüştürebilirsiniz.

Pazarlamada Oyunlaştırma

Oyunlaştırma, müşterilerinize değerli ve eğlenceli deneyimler sunarak onların markanıza derinden bağlanmalarını sağlayabilir. Bunun için ödül ve teşvik sistemleri, ilerleme çubukları, seviye atlama, rozetler, liderlik tabloları ve sosyal paylaşım gibi oyunlaştırma tekniklerini kullanarak müşterilerinizde güçlü bir tatmin duygusu yaratabilirsiniz.

Oyunlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Oyunlaştırma; kullanıcı deneyimini daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirerek onları belirli hedeflere ulaşmaları için teşvik eden, güçlü bir araçtır. Bu araç hem işletmelere hem katılımcılara birçok fayda sağlar.

Oyunlaştırmanın bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğrenmeyi daha kolay ve kalıcı hâle getirir.
  • Belirli bir davranışı teşvik etmek için kullanılabilir. Örneğin bir sağlık uygulaması, kullanıcıları egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için oyunlaştırmadan yararlanabilir.
  • Oyunlaştırmada kullanılan ödüller ve ilerleme göstergeleri, kullanıcıları belirli hedeflere ulaşmaya ve daha fazlasını yapmaya motive eder.
  • İnsanlar doğal olarak rekabetçidir. Bu nedenle onlara bir ödül veya hedefe ulaşma fırsatı sunan herhangi bir etkinliğe daha fazla ilgi gösterirler. Dolayısıyla oyunlaştırma ile hedef kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz.

Şirketlerde En Çok Kullanılan Oyunlaştırma Ögeleri Nelerdir?

Oyunlaştırma ögeleri, iş ve görevleri keyifli birer etkinliğe dönüştürerek çalışanların performansını iyileştirebilir. Ancak bunun için iş hedeflerinizle uyumlu oyunlaştırma modellerini kullandığınızdan emin olmalısınız.

İşletmelerde en çok kullanılan oyunlaştırma ögeleri şunlardır:

  • Puanlar: Katılımcıların belirli eylemleri gerçekleştirme ve hedeflere ulaşma çabalarını takdir etmek için kullanılır. 
  • Rozetler: Belirli bir başarı elde edilmesi veya beceri seviyesinin kazanılması durumunda verilir. 
  • Seviyeler: Katılımcının ilerlemesini temsil eder.
  • Liderlik Tabloları: Katılımcıları birbirleriyle kıyaslayarak rekabeti güçlendirir.

Oyunlaştırmanın Belirleyici Özellikleri Nelerdir?

Oyunlaştırma uygulamaları bir dizi belirleyici özelliğe sahiptir. Katılımcıların oyunun parçası olduklarını hissetmelerini sağlayan bu özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hedefler: Her tür oyunlaştırma, kullanıcıları belirli hedeflere ulaşmaya teşvik eder. Bu hedefler, belirli bir görevin tamamlanmasından satın alma işlemi gerçekleştirmeye kadar her şey olabilir.
  • Ödüller: Başarılar ödüllerle kutlanır. Bunun için puanlar, rozetler, seviyeler veya diğer ögeler kullanılabilir.
  • Kurallar: Oyunun nasıl oynanacağını, ödüllerin ne zaman ve nasıl kazanılacağını belirler.
  • İlerleme Göstergeleri: Katılımcılara ilerleme çubuğu, seviye sistemi veya başarı listeleri gibi bileşenlerle ilerlemeleri gösterilir.
  • Rekabet: Katılımcılar, hedeflere ulaşma amacıyla birbirleriyle rekabet eder.

Gerçek bir oyunun ayrılmaz parçaları olan bu özellikler, oyun mekanikleri oyun dışı bir bağlama taşındığında da korunmalıdır.

Sektörden En İyi Oyunlaştırma Örnekleri

Günümüzde oyunlaştırma tekniğinden yararlanan birçok marka mevcuttur. Bu markalardan bazılarının oyunlaştırma örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Duolingo: Başarılı bir dil uygulaması olan Duolingo, kullanıcılarına dil öğrenme sürecini oyun olarak sunar. Verilen görevleri yerine getirerek puan ve seviye artırılabilir.
  • LinkedIn: LinkedIn de kullanıcılara farklı oyunlaştırma modelleri sunan markalardan biri. Bu platformda profilinin tamamını doldurmak, yetenekleri kanıtlayan sınavlara katılmak; rozetler ve puanlar gibi pek çok oyun ve ödül bulunur.
  • Nike: Kullanıcılarını sağlıklı bir yaşam sürmeye teşvik eden Nike, 2012 yılında + Fuelband adlı akıllı bileklikle günlük antrenman hedeflerini görev olarak sunmaya başladı. Katılımcılar görevleri tamamladıkça seviye atlıyor ve yeni görevlere katılabiliyor.

Oyunlaştırma Eğitimleri Şirketinize Nasıl Değer Katar?

Oyunlaştırma, size şirket içi süreçlere katılımı ve motivasyonu arttırmanın etkili bir yolunu sunar. Ayrıca müşterileri belirlenen hedefler doğrultusunda dönüşüm sağlamaları için yönlendirmenizi sağlar. Bu kazanımları çalışanlarınızın da elde edebilmesi için oyunlaştırma eğitimi almalarını destekleyebilirsiniz.

Yapay zekâ destekli LMS’mizden yararlanarak personelinizin oyunlaştırma eğitimleri almalarını sağlayabilir, kullanışlı arayüzümüz sayesinde gelişimlerini adım adım takip edebilirsiniz. Eğitim sonrasında oyunlaştırmayı eğitimden pazarlamaya kadar farklı alanlarda kullanmalarını destekleyebilirsiniz.