Teknoloji ve Yenilikler

Şirketiniz İçin Doğru LMS Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Şirketler, yaptıkları yatırımların kısa zamanda katma değer oluşturmasını ister ve belirledikleri hedefe bir an önce ulaşmak için çabalarlar. LMS(Learning Management System), şirketlerin hedeflerine ulaşmak için başvurduğu e-öğrenme çözümlerini en etkili ve verimli şekilde yürütmelerini sağlayan bir yazılımdır. LMS; çalışanların eğitim sürecini, uyum aşamalarını ya da gelişimlerini takip edebilmenize olanak tanır. İhtiyaçlarınızı eksiksiz biçimde karşılayabilmek için LMS seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır.

Şirketin İhtiyaç Analizi

Doğru bir LMS seçiminde öncelikle şirketin ihtiyaçları analiz edilir ve sonrasında eğitim sürecini dijitalleştirip en verimli şekilde çalışanların bu sürece dâhil edilmesi amaçlanır. Ürün ya da hizmet üreten ve çeşitli amaçlarla kurulan şirketlerin gelişim süreçlerindeki ihtiyaçları da birbirinden farklıdır. Şirketlerin kendi çalışma alanlarını ve demografik yapılarını göz önüne alarak seçim yapması gerekir. LMS seçim sürecini kolaylaştırmak için bazı soruların yanıtlanması, sürecin en doğru şekilde tamamlamasını sağlar. Bu doğrultuda:

  • LMS’nin nasıl bir çalışma grubuna yönelik olduğu,
  • Katılımcılara hitap eden eğitim süreçlerinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiği,
  • Yazılımın kaç kişi tarafından aktif kullanılacağı,
  • Çalışanlar ve eğitim verenlerle nasıl iletişim kurulacağı,
  • Ne tür eğitimlerin gerekli olduğu gibi soruların cevapları belirlenmelidir. Ardından, belirlenen ihtiyaçlara en uygun çözümü sunan LMS yazılımı seçilmelidir.

Verilerin Raporlanması

LMS yazılımlarının temel görevlerinden biri de raporlama yapmaktır. Eğitim sürecini takip etmek ve yönetmek bakımından önemli olan raporlama özelliği, şirketin mevcut durumunu ve ihtiyaçlarını tüm detaylarıyla ortaya koyar. Verilerin kolayca görüntülenmesine imkân veren bir raporlama sistemi sunan LMS yazılımı, kullanıcıların ve yöneticilerin önemli verilere daha kolay ulaşabilmesini sağlar. Doğru bir LMS yazılımı seçmek; e-öğrenme platformlarını en etkili biçimde kullanmak, çalışanların oryantasyon ya da eğitim süreçlerini yakından takip edip raporlamak ve şirketlerin verimliliğini artırmak için büyük bir öneme sahiptir.

Mobil Uyumlu Tasarım

e-Öğrenmenin sunduğu en büyük avantaj, zaman ve mekândan bağımsız olarak bireylerin kendilerini geliştirecek eğitimlere her an katılabilmesini sağlamaktır. Bu avantajdan faydalanabilmek için LMS’lerin mobil uyumlu olmaları son derece önemlidir. Mobil uyumlu LMS, özellikle saha çalışanlarının aktif katılımı için erişilebilirlik bakımından büyük katkı sunar. Erişilebilirlik, çalışanların e-öğrenme platformundan daha yüksek bir verim elde etmesini sağlar ve e-öğrenme sürecine olan katılımı artırır.

Entegrasyonun Önemi

Kuruluşunuzda var olan uygulamaların LMS ile entegre çalışması, LMS’inizden en yüksek verimi almanıza yardımcı olacaktır. Sistemle tam uyumlu çalışan LMS, insan kaynaklı hataların en aza inmesinde kritik bir öneme sahiptir. Entegrasyon, sistem yöneticisinin üzerindeki manuel iş yükünü azalmış olur. Bu sayede herhangi bir güncelleme durumunda oluşabilecek sorunlar ortadan kalkar.

Seçilen Yazılımın SCORM Uyumu

Şirketiniz için seçtiğiniz LMS’nin SCORM altyapısını destekler nitelikte olması son derece önemlidir. e-Öğrenme ve LMS materyallerinin bazı standartlara sahip olması gerekir. SCORM standartlarına uygun bir LMS, gelişmiş bir yazılıma sahip demektir. SCORM, LMS’nin farklı şirketlerin eğitim süreçlerine de kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur. SCORM uyumunun en önemli yanlarından biri ise LMS değiştirmek zorunda kalan şirketlerin eğitimlerini kolaylıkla yeni yazılıma taşımalarına olanak sağlamasıdır.

Kullanım Kolaylığı ve Otomasyon

LMS yazılımı seçerken kullanım kolaylığı zaman zaman göz ardı edilebiliyor. Ancak başlarda çok önemsenmeyen bu özellik, şirketin ve çalışanların daha verimli bir eğitim süreci yaşaması için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle kullanıcı odaklı sistemler, şirketlerin ve yöneticilerin zaman tasarrufu sağlamasına yardımcı olur. Yöneticiyle çalışanın pratik ve aktif iletişimi, kurumdaki tüm çalışanların performansını olumlu yönde etkiler. LMS’nin otomatik eğitim atamaları yapabilmesi, otomatik hatırlatma ya da mesaj sistemlerinin olması ve eğitim kurallarının bağlantılı şekilde ilerleyebilmesi sistemin çok daha verimli şekilde ilerlemesini sağlar.

İçeriklerin Farklı Formatlarla Uyumu

Doğru seçilen LMS’lerle şirketlerin kendilerine ait dijital kütüphane oluşturabilmeleri oldukça önemlidir. Bu yazılım sayesinde yalnızca e-öğrenme materyalleri değil; şirkete ait PDF, mp4, PowerPoint, Excel ve benzeri dokümanların LMS’e kolaylıkla aktarılabilmesi gerekir. Bu dokümanların tek bir sistemde korunabilmesi ve çalışan raporlarına pratik bir şekilde ulaşılabilmesi, şirketin hafızasını güçlendirirken gelişimini de olumlu anlamda etkiler.

Sınav ve Anketlerin Önemi

e-Öğrenmenin sonuçlarını ve faydalarını görebilmenin en kestirme yolu sınavlardır. LMS’de yer alacak böyle bir özellik sayesinde çalışanların ve yöneticilerin kendi gelişim süreçlerini değerlendirmesi daha kolay hâle gelir. Böylece şirketin gelişimi de somut veriler üzerinden gözlemlenebilir. Anketler sayesinde ise çalışanların kurum için yararlı olabilecek fikirleri sunabilmesi mümkün olur. Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki iletişim güçlendiğinden daha yüksek verim elde edilebilir.

Gerekli LMS’ye Sahip Olabilmek İçin 3 Seçenek

Her şirketin kendine özgü ihtiyaçları bulunur. İhtiyaçlarını karşılayabilecek LMS yazılımları için kullanıcı sayısı ya da sistem için ayrılan bütçe de bu farklılıkların içine dâhildir. Doğru LMS seçimiyle hedeflerine ulaşmayı isteyen şirketler, 3 farklı yolla bunu yapabilirler:

  • Kendi LMS yazılımını oluşturmak.
  • Şirket ihtiyaçlarına en uygun LMS’yi satın almak.
  • Açık kaynaklı bir sistem oluşturmak.

Kendi LMS’sini oluşturmak, şirketin ihtiyaçlarına tamamen cevap verse de zaman ve para açısından büyük yatırıma ihtiyaç duyulabilecek bir seçenektir. Hazır LMS satın almak ilk seçeneğe göre uygun maliyetli olabilir ancak şirketin ihtiyaçları ile bire bir örtüşen bir sistem bulmak önemlidir. Üçüncü seçenekte ise ister satın alın ister kendiniz oluşturun; yazılımı geliştirmek, büyütmek ve sürdürmek için belirli bir ekibin, kaynak kodunu istediği zaman görüntüleyerek LMS’yi geliştirmesi sağlanır. Bu, güvenilir ve ekonomik bir seçenektir. Şirketinizin her açıdan gelişimine en olumlu katkıyı sağlayabilecek LMS yazılımlarının farklı özelliklerini tüm detaylarıyla inceleyebilir, sonrasında şirketiniz için en uygun yazılıma kolaylıkla karar verebilirsiniz.