Sözlük

Upskilling ve Reskilling Nedir? Farkları Nelerdir?

Geleceğe hazır iş gücünü oluşturmak için işe alım gerçekleştirmek, şirketler için son derece önemli bir yatırımdır. Şirket gelişimini sağlamada en az işe alım kadar önemli olan bir başka yöntemse mevcut personelin temel becerilerinin yanı sıra yanal becerilerini de geliştirebilmesini sağlamaktır. Buna bağlı olarak upskilling ve reskilling programları, şirketinizin başarısını artırmanızda, personelinizi en iyi biçimde değerlendirebilmenizde size yardımcı olur. Peki, çalışanların hızlı ve pratik bir şekilde gelişimlerine katkıda bulunan upskilling ve reskilling nedir?

Upskilling ve Reskilling Nedir?

Beceri geliştirme anlamına gelen upskilling, çalışanların şu an veya gelecekteki gereksinimleri hızlı bir şekilde karşılayan ve var olan kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefleyen bir süreçtir. Reskilling’de ise çalışanların farklı sorumluluklar üstenmesini veya şirket içerisinde yeni bir pozisyonda çalışabilmesini sağlayacak yeni beceriler kazanması hedeflenir.

Bu süreçler içerisinde dijital, teknik veyaduygusal olarak çeşitli becerilerin gelişimi veya kazanımı desteklenebilir. Bu sayede çalışanların deneyimi, çalışma alanlarındaki rolü ve sektör hakkındaki bilgileri derinleşir. Upskilling ve reskilling birbirine benzer süreçler gibi görünebilir fakat farklı amaçlara hizmet ederler. 

Upskilling ve Reskilling Arasındaki Farklar Nelerdir?

Upskilling olarak adlandırılan ve doğrusal bir düzlemde ilerleyen beceri geliştirme, yeni bir beceri kazanmanın yanı sıra var olan kabiliyet üzerine yenilerini inşa etme, kazanımları detaylı ve daha işlevsel olarak güncelleme olarak tanımlanabilir. Uzmanlık alanındaki değişimleri takip edilebilmeyi ve yeniliklere adapte olabilmeyi mümkün kılar.

Reskilling ise çalışanların sahip olduğu yanal becerilerin gelişimini hedefler. Upskilling süreçlerinden geçen çalışan genellikle aynı işte çalışmaya devam ederken reskilling sürecinden geçen çalışan ise tamamen farklı bir pozisyonda değerlendirilebilir.

Upskilling ve Reskilling’in Şirketinize Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?

Şirketlerin değişime daha kolay adapte olabilmesinde büyük rolü olan upskilling ve reskilling, değişime eş zamanlı uyum sağlamanın pratik birer destekçisidir. Upskilling ve reskilling programlarının şirketlere sağlayacağı avantajlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Piyasadaki değişimlere eğitim programlarıyla kısa zamanda adapte olunabilir. Bu sayede iş yerinde üretkenlik, katılım ve kalıcılık artırılmış olur.
  • Reskilling ile şirketin farklı departmanlardaki personel ihtiyacı giderilebilir. Böylece yeni bir çalışanın işe alınma ve alışma süreçlerindeki zaman kaybının önüne geçilebilir. 
  • Mevcut becerilerini geliştiren ya da yeni donanımlara sahip olan çalışan, sektöre daha hâkim hâle gelebilir. Bu sayede şirketler, sektörde önemli bir avantaj elde eder.
  • Şirketlerin sunduğu bu beceri geliştirme ve öğrenme programlarıyla çalışanlar kendilerini şirkette daha uzun vadeli hayal edebilirler. Çalışanın şirketle aidiyet bağı kurabilmesi sayesinde şirketler, yetenekli personelleri ellerinde tutabilir.

İş Hayatındaki Upskilling ve Reskilling Örnekleri Nelerdir?

Bir iş gücünün yeteneklerinden faydalanabilmek onu bulmak kadar büyük bir öneme sahip. Bunu sağlamada upskilling ve reskilling programlarının son derece önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Dünyanın en ünlü ve sektöründe başarılı şirketleri yeniden beceri kazandırma, çapraz beceri kazandırma gibi programlarla sahip olduğu personelden en iyi şekilde yararlanmaya çalışır. Dünyaca ünlü şirketlerce uygulanan örneklerden bazıları şunlardır:

  • Unilever: Organizasyonel çevikliğin giderek daha önemli bir hâle geldiğini gözlemleyen şirket, personeline daha fazla fırsat sunabilmek adına çalışmaya başlar. Bu amaçla şirket; FLEX Experiences ismini verdiği, yapay zekâ özellikli bir mobil yetenek ağı oluşturmuştur. Bu sayede doğru insanların doğru pozisyonlarda değerlendirilebilmesi sağlanır ve üretkenlikte büyük bir artış yaşanır.
  • HSBC: Yaşanan gelişmeleri takip edebilmek ve sürdürülebilir başarı sağlayabilmek isteyen HSBC, öncelikle şirket içinde hâlihazırda hangi becerilerin mevcut olduğunu öğrenmek ister. Bu doğrultuda yürütülen projeler sayesinde çalışanların yetenekleri, amaçları ve kariyer hedeflerinin anlaşılması sağlanmış. Sonuçta şirket yöneticilerinin sahip olduğu bu bilgiler, şirket içi hareketliliğin en doğru şekilde yönetilmesine katkı sunmuş. 

Upskilling ve Reskilling Stratejileri Nasıl Geliştirilir?

Kabiliyet boşluklarını doldurmak için yeni işe alımlar yapmak yerine upskilling ve reskilling programlarıyla hem şirketiniz hem çalışanlarınız için daha proaktif bir süreç yürütebiliriz Bunu sağlamanıza yardımcı olacak upskilling ve reskilling stratejileri geliştirebilirsiniz.

  • Sahip Olduğunuz Ekibi Daha İyi Tanıyın: Mevcut ekibi tanımak ve organizasyonel yetenekleri sistematik olarak değerlendirmek, farkına varılmayan yeteneklerin keşfedilmesini sağlayabilir. Çalışanların yetenekleri doğrultusunda rolleri genişletilebilir, çalışanlar yeni projelere dâhil edilerek mevcut yeteneklerinin gelişimi desteklenebilir.
  • İşin Geleceği İçin Potansiyel İhtiyaçları Belirleyin: Yalnızca şimdiyi değil, yarını da düşünün. Sektörde yaşanan gelişmeleri takip ederek bu gelişmelere adaptasyonu sağlamak son derece önemlidir. 
  • Çalışanlarınızı Kariyer Gelişimlerine Sahip Olmaları İçin Güçlendirin: Yaşanan veya yaşanabilecek olan gelişmeleri göz önünde bulundurarak personelinizi bu değişimlere hazır hâle getirin.
  • Bir Yol Haritası Sağlayın: Şirketler, beceri geliştirme fırsatları sunarak çok yönlü ve dengeli bir iş gücü geliştirme fırsatına sahip olabilirler. Ancak çalışanlar sonu görünmeyen, uzun eğitim süreçlerinden olumsuz etkilenebilirler. Bu nedenle çalışanlara süreç hakkında fikir vermek, bir yol haritası oluşturmak önemlidir.

Beceri geliştirme programının önemli bir yönü, performans ölçümü için net yolları ve kilometre taşlarını belirlemektir. Çalışanlarınıza yatırım yapmak ve onlarla etkileşim kurmak, geleceğe hazır iş gücünüzü oluşturur.

Upskilling ve Reskilling Eğitimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya Ekonomik Forumu’na göre, yeni teknolojilerin benimsenmesi nedeniyle 2025 yılına kadar tüm çalışanların %50’sinin yeniden beceri kazanması gerekecek. Bu nedenle upskilling ve reskilling programları belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • İlerleyen süreçte hangi becerilerin değerli hâle geleceği, iş önceliklerini gerçekleştirmek için kaç çalışana gereksinim duyulacağı ve hangi çözümlerin olası boşlukları doldurabileceği belirlenmelidir.
  • Upskilling ve reskilling programlarının hedefleriniz ve çalışanlarınız için uygun olması gerekir. Bununla bağlantılı olarak programların çalışanları hangi noktaya getireceği ve nasıl uygulanacağı belirlenmelidir.
  • Eğitimlerin kolay erişilebilir ve gelişimsel olarak takip edilebilir olması gerekir.

Upskilling ve reskilling programlarının yüz yüze eğitimler ve sunumların yerine çalışanlara esneklik sağlayacak bir sistem ile oluşturulması son derece önemlidir. Bireysel programların ve gelişimin takip edilebildiği LMS ile bunu verimli bir şekilde yapabilirsiniz. Siz de çalışanlarınızın gelişimine destek olabilmek için yapay zekâ destekli LMS’mizi inceleyebilir, verimliliği ve sürdürülebilir başarıyı artırmanızı sağlayacak eğitimlerinizi çalışanlarınıza kolaylıklar sunabilirsiniz.