Verimliliği Artırmanın Yollarından Biri: İş Organizasyonun Önemi
Organize İş Ortamı Nedir?
Organize iş ortamı, bir şirketin iç yapısıyla alakalıdır. Bunun içerisinde yetki dağılımı ve görev tanımı gibi konular yer alır. Bu yönüyle organize iş ortamı, şirket kültürüyle bağlantılı bir kavram olarak değerlendirilebilir. Organize iş ortamı ya da şirket kültürü, bir şirketin düzenli ve fonksiyonel biçimde çalışmasını sağlayan kurallar bütünü olarak tanımlanabilir.
Bu kurallar; bir şirketin sahip olduğu değerleri, inançları ve tutumlarını ifade eder. Belirlenen değerler ve temel ilkeler, örgütsel davranışa rehberlik eder. Bütüne bakıldığında organize iş ortamının müşteri memnuniyeti, kalite yönetimi, sosyal sorumluluk gibi konuları da içerisine alan kapsamlı bir kavram olduğu anlaşılır.
Organize İş Ortamı Stratejisi Nasıl Uygulanır?
Organize iş ortamı stratejisi, şirket yöneticileri ve liderleri tarafından belirlenir. Öncelikle şirketin operasyonlarının tüm bölümleri için geçerli bir şirket misyonu ve vizyonu oluşturularak organizasyon kültürü belirlenebilir. Bu çerçevede liderler, öncelikli değerlerini sıralayabilir ve organizasyon kültürünü bu değerleri destekleyecek doğrultuda oluşturabilirler.
Organize iş ortamını sağlamak için şirketlerin yapabilecekleri birtakım eylemler vardır:
- İşletmenin amaçlarını ve yapısını belirlemek,
- Şirkette yürütülen faaliyetleri tüm çalışanlar tarafından anlaşılabilecek biçimde gruplandırmak,
- Tüm çalışanların yetki ve sorumluluklarını açık şekilde belirlemek,
- İnsanların birlikte çalışabilmesini sağlamak,
- Çalışanların yeteneklerini en iyi şekilde kullanmak,
- Şirket içi motivasyonu artırmak,
- Çalışanların şirkete bağlılığını artırmak.
Yerleşik bir şirket kültürü, çalışanların nasıl davranması gerektiğini gösterir. Aynı zamanda pozitif bir kültür, çalışanları motive ederek hedeflerine ulaşmalarında itici bir güç oluşturabilir. Dolayısıyla organize iş ortamı stratejisinin sürdürülebilirliği, tüm çalışanların bu sürece aktif şekilde dâhil olmasıyla gerçekleşebilir. Bu nedenle liderler, çalışanlara şirket kültürü hakkında eğitim verebilir. Böylece şirket kültürünün yerleşmesi sağlanarak organize iş ortamı stratejisi hayata geçirilebilir.
Çalışanların bu stratejiye daha kolay adapte olmalarını sağlamak için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
- Pozitif Bir İletişim Dili Kurun: Şirket kültürünü geliştirmenin ilk adımı, yöneticilerin çalışanlarla iyi ve doğru bir iletişim kurabilmesi. Bunun için öncelikle tarafların kendilerini açık ve anlaşılır şekilde ifade edebilmeleri gerekir. Sağlıklı bilgi aktarımının sağlanması ve pozitif bir iletişim dili geliştirilmesi önemlidir. Nitekim yeterli iletişimin olmadığı ya da sürekli yanlış anlaşılmaların olduğu bir iş ortamı, çalışanların memnuniyetsizliğinin temel nedenlerinden biri olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için çalışanları soru sormaya teşvik edebilir, fikirlerine değer verdiğinizi hissettirebilir ve yaşanan sorunlarla ilgili arka plan bilgisi vererek kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilirsiniz.
- Fikirlerine Önem Verin: Çalışanların sizinle rahatlıkla iletişim kurabilecekleri bir iş ortamı oluşturarak onlara değer verdiğinizi hissettirebilirsiniz. Bunun için ekip üyeleriyle bire bir toplantılar düzenleyebilir, çalışanların fikir ve sorunlarını kolayca paylaşabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz.
- Tutarlı Davranın: Organize iş ortamı stratejisini uygulamalı olarak gösterebileceğiniz en önemli adımlardan biri tutarlı davranmaktır. Tüm çalışanlara aynı profesyonellikte yaklaşmalı, kimseye ayrıcalıklı davranmamaya özen göstermelisiniz. Yerleşik şirket kültürü sayesinde bir çalışan, sorunlar karşısında kendisine nasıl davranılacağını ve kendisinin ne yapması gerektiğini bilir.
- Geri Bildirimleri Önemseyin: Şirketin spesifik yönlerinin geliştirilmesi ve organize iş ortamı stratejisinin sürdürülebilirliği için çalışanlarınızdan alacağınız geri bildirimler oldukça önemli. Geri bildirimler muhtemel sorunların çözümünü kolaylaştırabileceği gibi çalışanların şirket stratejisini benimsemelerinde de önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle çalışanları geri bildirimde bulunmaları için teşvik edebilirsiniz.
Organize Bir İş Ortamının İş Verimine Katkıları Nelerdir?
Organize bir iş ortamı, çalışanların iş verimini doğrudan etkileyecek güce sahiptir. İş ortamının yerleşik bir organizasyonel güce sahip olmasının katkılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Üretkenliğin Artmasını Sağlar: Gelişmiş bir iş kültürü, iş ortamının ne kadar organize olduğunu gösterir. Organize bir iş ortamında çalışanlar, ihtiyaç duydukları araç ve kaynaklara kolaylıkla ulaşabilir. Bu da onları başarıya ulaşmak için motive eder ve üretkenliklerini artırır. Aynı zamanda benzer becerilere sahip çalışanların bir araya gelmesiyle çalışanlar yüksek performans sergileyebilir.
- Etkili Katılım Oranını Artırır: Gelişmiş organizasyon kültürüne sahip şirketler, yeni çalışanları eğitmek için etkili işe alım prosedürleri uygulayabilir. Eğitim, performans yönetimi ve oryantasyon programlarını kapsayan bu işe alım uygulamaları; yeni çalışanların rollerine daha iyi geçiş yapmasına yardımcı olur. Onboarding olarak adlandırılan etkili katılım süreci, şirketler için yeni işe alınan çalışanların işlerinin temel değerlerini öğrenmelerini sağlamanın en verimli yollarından biridir.
- Ekip Çalışmasının Verimliliğini Artırır: Organize iş ortamı, iş akışlarının iyileştirilmesine ve karar verme sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olur. Böylece ekiplerin belirsizlikleri hızlıca aşarak çalışmalarına devam etmelerini sağlar. Bununla birlikte ekip üyelerini birleştiren ve organize çalışma yapılarını destekleyen bir kültüre sahip olmak, insanların bir amaç doğrultusunda birlikte çalışmasına yardımcı olur.
- Çalışan Bağlılığının Artmasını Destekler: Şirket değerlerinin net olarak belirlendiği çalışma ortamlarında, spesifik amaç ve beklentiler çerçevesinde hareket edilir. Bu amaç ve beklentiler çalışanları motive ederek daha yüksek performans sergilemelerine ve hedef odaklı hareket etmelerine yardımcı olur. Ekip üyeleri, desteklendiklerini ve zamanı geldiğinde ödüllendirileceklerini bilir. Bu net beklenti ve amaç çerçevesi, çalışan bağlılığını artırarak iş yerinde pozitif bir atmosfer oluşmasına katkı sağlar.
Organize iş ortamı stratejisinin uygulanma aşaması, çalışanların aktif olarak dâhil olması gereken bir süreç. Ancak bu süreçte öncelikli olarak çalışanların organizasyon kültürü ve değerleri hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bu noktada LMS’mizi kullanarak çalışanlarınızı gerekli konularda bilgilendirecek eğitimler ve online konferanslar düzenleyebilirsiniz. Yapay zekâ destekli LMS’miz sayesinde organize iş ortamı stratejisinin uygulama sürecini adım adım planlayabilir ve her adımın gelişim aşamasını sistem üzerinden kolaylıkla takip edebilirsiniz.