Scrum Nedir? Scrum Metodu Nasıl Uygulanır?
Rekabetçi piyasa koşullarıyla baş etmek isteyen şirketler, teknolojinin değişim hızına uyum sağlamak zorunda kaldı. Sorumluluğun tek kişide toplandığı geleneksel proje yönetimi anlayışının aksine tüm ekibi sürecin bir parçası yapan yaklaşımlar, yeniliklere adapte olmayı kolaylaştırır. Bu yaklaşımlar arasında yer alan Scrum, daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmeyi amaçlar. Scrum, projelerin daha müşteri odaklı bir hâle getirilmesini sağlar. Özellikle karmaşık projelerin bulunduğu yazılım alanında Scrum’dan sıkça yararlanılır. Peki; Scrum nedir, nasıl uygulanır?
Scrum Nedir?
Pek çok kişi Scrum’ın bir kısaltma olup olmadığını merak eder. Siz de “Scrum ne demek?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız kısaca anlatalım. Scrum aslında rugby oyunundan esinlenilen bir terim. Oyunda oyuncular topu ileriye taşımak için birlikte hareket ettikleri ve adına “saldırı” dedikleri bir atak geliştirirler. İş dünyasında ise çevik(agile) proje geliştirme metodolojilerinden biri olan Scrum; projelerin hızlı, esnek ve takım odaklı yönetilmesini sağlar.
Özellikle karmaşık projelerde başarıyı artıran Scrum’da projeler küçük parçalara bölünür. Her bir parça için hedefler belirlenir ve takım, bu hedefleri gerçekleştirmek için sürekli çalışır. Düzenli geri bildirimler önem taşıdığından günlük kısa toplantılar düzenlenir. Şeffaflık, gözlem ve adaptasyon prensipleri; proje süreçlerini daha verimli ve etkili hâle getirir.
Scrum Metodunun Şirketlere Faydası Nedir? Şirketler Scrum Kullanmalı mı?
Etkili bir proje yönetimi metodolojisi olan Scrum, şirketlere pek çok fayda sağlar. Scrum’ın bazı avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ürün Geliştirme Hızı: Scrum, projeleri küçük parçalara ayırdığı için sürekli ilerlemeye imkân verir. Her parçanın sonunda kullanılabilir bir ürün elde edilir. Bu özellik, şirketlerin yeni özelliklere sahip olan ürünlerini daha hızlı bir şekilde piyasaya sürmesini sağlar.
- Esneklik ve Uyumluluk: Değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlamayı amaçlar. Müşteriden alınan geri bildirimlerle sürekli olarak güncellenen ürün stratejisi, müşteri taleplerinin daha iyi cevaplanmasını sağlar.
- İş Birliği ve İletişim: Scrum, bir takım çalışmasıdır. Etkili bir Scrum süreci için ekip üyelerinin sürekli iletişimde olması gerekir.
- Motivasyon: Her bir ekip üyesini projenin parçası yapan Scrum, üyelerin daha fazla sorumluluk almasına ve bu sayede kendilerini geliştirmelerine imkân verir. Ekibin yapacağı işleri kendilerinin planlaması, motive olmalarını sağlar.
- Riskleri Erken Fark Etme: Scrum, projede meydana gelebilecek risklerin erken tespit edilmesini kolaylaştırır. Proje süreci kısa toplantılarla düzenli bir şekilde değerlendirildiği için sorunlar erken fark edilerek çözülebilir. Scrum’ın bu özelliği, projenin başarılı olma ihtimalini artırır.
Scrum Süreci: Scrum Nasıl Uygulanır?
Scrum, proje yönetimi süreçlerinin verimli ilerleyebilmesi için kullanılan belli başlı prensipleri içerir. Bir döngü hâlinde ilerleyen Scrum süreci, projenin hızlı ve en iyi şekilde tamamlanabilmesini sağlar. Şirketinizde Scrum kullandığında projelerinizi daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Scrum’ı uygulayabilmek için takip etmeniz gereken belli adımlar bulunur. Bunlara kısaca değinelim:
1. Ekip Kurma
Scrum döngüsüne başlamadan önce projenizin gerekliliklerine uygun bir ekip oluşturmalısınız. Ekip üyelerinin farklı becerilere sahip olan kişilerden oluşması, etkili sonuçlar elde edebilmek için önem taşır. Scrum ekibinde Product Owner(Ürün Sahibi), Scrum Master(Proje Yöneticisi) ve Developers(Geliştiriciler) olmak üzere 3 ana ekip bulunur.
Bu noktada “Scrum master nedir?” diye merak edebilirsiniz. Scrum lideri olarak da ifade edilen Scrum master, ekibin iş akışını takip eder ve görevi yerine getirmeleri için ekibe destek olur.
2. Yapılacakların Planlanması
Müşterinin istekleri ve projenin hedefleri doğrultusunda bir “ürün backlog” oluşturulması gerekir. Ürün sahibinin yönettiği backlog, projede yapılacak tüm işlerin listesini içerir. Sprintlerin planlanması için kullanılan bu aşamada yapılması gereken görevler, öncelik sırasına göre düzenlenmelidir.
3. Sprint Planlama
Sprinti başlatan bir etkinlik olan sprint planlama toplantısında Scrum ekibi tarafından bir sonraki sprintin hedefi belirlenir ve bu doğrultuda yapılacak görevler seçilir. Ürün backlogunda tanımlanan görevleri alan ekip, bu görevlerin tamamlanması için yaklaşık olarak bir süre belirler. Bu toplantılarda görev dağılımı yapılabilir ve işlerin nasıl gerçekleştirileceği gibi konulara değinilebilir.
4. Sprint
Bir sprint süresi boyunca üstlendikleri görevleri tamamlamak için çalışan ekip üyeleri, günlük görevlerini ekip arkadaşlarıyla paylaştığı toplantılar yapar. Kısa süren bu toplantılarda projenin ilerleyişi, olası sorunlar konuşulur ve bir sonraki adımlar hakkında fikir alışverişi yapılır. Bu toplantılar ekip içi iş birliğini artırır. Karşılaşılan güçlükler ekip içi yardımlaşma ile çözülebilir.
5. Scrum Board
Scrum ekibinde yer alan üyeler işlerini görselleştirmek için Scrum board kullanır. Çoğunlukla “Yapılacaklar”, “Devam Edenler” ve “Tamamlananlar” olmak üzere üç sütundan oluşur. Ekip üyeleri, görevleri bu sütunlar arasında taşıyabilir ve böylece iş akışını takip ederek bulundukları anlık durum hakkında bilgi sahibi olabilirler.
6. Sprint Retrospektifi
Sprint retrospektifi, her sprint sonunda yapılan ekip toplantısını ifade eder. Bu toplantıda sprint süreci değerlendirilir. İşlerin daha verimli olması için neler yapılabileceği tartışılır. Ekip üyeleri süreçle ilgili geri bildirimlerde bulunur ve gelecek sprintlerin daha iyi olabilmesi için bu geri bildirimler doğrultusunda planlamalar yapılır.
Scrum Prensiplerini İş Süreçlerinize Nasıl Entegre Edebilirsiniz?
Hedeflere odaklanmayı kolaylaştıran ve gelişimde olmayı destekleyen Scrum’ın temel prensiplerini iş hayatında kullanmak, daha verimli bir çalışma ortamı oluşturmanıza yardım eder. Her şirketin ihtiyaçları farklı olduğundan şirketlerin Scrum’ı kendilerine göre özelleştirmeleri gerekebilir. Scrum çerçevesini iş süreçlerinizde kullanmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Ekip Oluşturun: Temelinde ekip çalışmasının olduğu Scrum anlayışı, iş birliğine önem verir. İş süreçlerinize Scrum’ı verimli bir şekilde uyarlayabilmek için projelerinize uygun ve farklı yetenekleri olan kişilerin bulunduğu bir ekip kurun. Kurduğunuz ekipleri proje yönetiminde uzman bir Scrum master ve projenin vizyonunu temsil eden bir product owner belirleyerek destekleyin.
- Proje Hedeflerini Tanımlayın: Her proje için projelerin başlangıcında müşterilerinizle beraber proje hedeflerini netleştirin. Bu aşama, Scrum’da sprint planlama toplantısında gerçekleştirilir. Müşteri beklentileriyle uyumlu olarak belirlenen hedefleri ekip üyelerine anlatın.
- Backlog’tan Yararlanın: Scrum’da yapılacak işler için ürün backlog listesi bulunduğundan bahsetmiştik. İş süreçlerinizde bu uygulamayı kullanarak işleri tanımlayın. Bu listelerde iş önceliklerini görebilen ekip üyeleri, görevleri rahatlıkla sprintlere ayırabilir.
- Sprint Döngülerini Uygulayın: Projeleri küçük parçalara ayırarak sprint döngüleri oluşturun. Böylece her sprint sonunda tamamlanmış bir ürün elde edebilirsiniz.
- Günlük Toplantılar Düzenleyin: Scrum’da bulunan günlük stand-up toplantıları mutlaka yapın. Yaklaşık 15 dakika süren bu toplantılarda herkes yaptıklarını paylaşmalı ve sorunlar tartışılmalıdır. Bu sayede ekip içinde yeni iş birliği ve yardımlaşma fırsatları da çıkabilir.
- Gelişimi Teşvik Edin: Scrum sonunda yapılan retrospektif toplantıları ekiplerin gelişimine katkı sağlar. İşlerinizde bunu kullanarak her sprint ya da proje sonunda Scrum retrospektif toplantıları yapın. Bu toplantılarda ekip üyeleri geri bildirimlerde bulunmalı ve iş süreçleri gözden geçirilmelidir. Gelecek projelerle ilgili iyileştirme planları da bu toplantılarda konuşulabilir.
Scrum Rolleri: Scrum Master Ne İş Yapar? Şirketinizde Neden Bir Scrum Master Bulunmalı?
Projelerin daha verimli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olan Scrum ekibinde bulunan roller, projelerin başarıyla tamamlanması için önemlidir. Müşteri memnuniyetini elde edebilmek için Scrum rollerinin sıkı bir iletişim hâlinde bulunması gerekir. Scrum master, product owner ve gelişim ekibinden oluşan Scrum takımındaki rollerin özellikleri şunlardır:
1. Scrum Master
Scrum master genel olarak proje sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesinden sorumludur.
- Ekip üyelerinin Scrum prensiplerini uygulamalarına yardımcı olur. Ekibe rehberlik eder ve motive olmaları için çalışır.
- Ekip üyelerinin önüne çıkan engelleri kaldırır.
- Ekip ile müşteri arasındaki iletişimi yönetir.
- Planlama, raporlama ve takip gibi görevleri bulunur.
2. Ürün Sahibi(Product Owner)
Projenin ihtiyaçlarını belirleyen kişidir.
- Ürünün önceliklerini belirler.
- Ürünün ihtiyaçlarını analiz eder ve gerçekleştirilebilir hâle getirmek için ekiple iş birliği yapar.
3. Geliştirme Ekibi
Ürünün geliştirilmesinden sorumludur. Projenin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır. Kendi kendini yöneten bir ekiptir.
- İş birliği hâlinde olan ekip, projenin hedeflerini gerçekleştirmek için çalışır.
- Gerekli durumlarda projede değişikler ve eklemeler yapar.
Verimlilik analizi, süreç yönetimi, iletişimi sağlamak, sorunları çözmek gibi çeşitli görevleri bulunan Scrum mastera şirketinizde yer vermeniz, projelerinizin daha başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlar. Etkili iletişim ve problem çözme becerisi olan bir Scrum master, ekip içi iletişimin daha iyi olmasına yardımcı olur. Şirketlerin Scrum mastera ihtiyaç duymalarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hızlı İş Bitirme Becerisi: Scrum masterın rehberlik ettiği bir ekipte işler daha hızlı ve verimli bir şekilde ilerler. Uygulanan Scrum metodolojisi, projelerin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
- Engellere Müdahale Edilmesi: Scrum master projeyi olumsuz etkileyebilecek noktaları tespit eder ve ekip üyelerinin karşılaşabileceği engelleri ortadan kaldırır. Bu durum ekip üyelerinin verimliliğini artırır.
- Performansı İyileştirmesi: Scrum ekibinin performansını analiz eden Scrum master, ekibinin performansını iyileştirme fırsatı sunar. Bu sayede bir sonraki projeleri de etkileyecek iyi stratejiler geliştirebilir.
Scrum Eğitimleri Şirketinize Nasıl Yarar Sağlar?
Scrum’ın prensiplerini anlamak, başarılı bir şekilde uygulanmasına yardımcı olur. Scrum eğitimleri;
- Ekip üyelerinin değişime adapte olma becerilerini geliştirir,
- Verimli çalışmayı öğrenen üyeler projelerine daha iyi odaklanabilirler,
- Ekip içi iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Eğer siz de ekibinizin Scrum metodolojisini anlayarak yetkinliklerini artırmalarını istiyorsanız ekibiniz için yapay zekâ destekli LMS’miz üzerinden Scrum eğitimleri oluşturabilirsiniz. Kendini geliştirme fırsatı vererek motive olmalarını sağladığınız çalışanlarınız internet erişimi olan telefon, tablet ya da bilgisayar ile bu eğitimlere hızlıca ulaşabilir; Scrum hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir.