Geliştir

Yeni Başlayanlar İçin Rehber: Yöneticilikte Yaygın Hatalar ve Çözüm Yolları

Yeni Yöneticilerin Kaçınması Gereken Yanlış Davranışlar

Yönetici olmak, öğrenilmesi gereken pek çok şirket politikası ve prosedürü de beraberinde getirir. Ancak bunlar sadece teknik bilgilerle sınırlı değildir. İnsani ilişkileri anlamak ve yönetmek konusunda da yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekebilir. Aksi durumda çalışanların performanslarını olumsuz yönde etkileyebileceğiniz hatalar yapabilirsiniz.

Yeni bir yönetici olarak kaçınmanız gereken bazı yanlış davranışları şöyle sıralayabiliriz:

Geri Bildirim İstememek

Başarılı bir yönetici olmak için ekibinizin sizi bir yönetici olarak nasıl algıladığını iyi anlamanız faydalı olabilir. Ekibinizden ve yöneticinizden alacağınız geri bildirimler sayesinde güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfedebilir, yönetim becerilerinizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Düzenli geri bildirim oturumları düzenleyin.
  • Bazı önemli konular hakkında ekibinizden ve yöneticinizden spesifik geri bildirimler isteyin.
  • İleriye dönük iyileştirmeler için hem ekibinizin hem yöneticinizin fikirlerini öğrenin.

Öncelikleri ve Beklentileri Belirleyememek

Şirketin kısa ve uzun vadeli hedefleri konusunda net bir anlayışa sahip olmamak, elinizdeki veriyle ne yapacağınızı kestiremediğiniz için yolunuzu kaybetmenize sebep olabilir. Üstlendiğiniz rolle ilgili öncelik ve beklentilerin sınırlarını belirlemediğiniz durumda ekibinize liderlik edemeyebilir ve doğru kararlar alamayabilirsiniz. Ekip içerisinde uyumu sağlamak, çalışanları bir amaca doğru yönlendirebilmek için öncelikle net bir yol haritası belirlemelisiniz.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Şirketin sizden beklentilerini netleştirmek için yöneticinizle aylık toplantılar planlayın.
  • Beklentilere uygun öncelikleri ve ihtiyaç duyabileceğiniz kaynakları belirleyin.
  • Özel hedefler ve beklentilere ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edebilmek için OKR’ları(Objective and Key Results) kullanın.
  • Öncelik ve beklentilerin kurumsal hedeflerle uyumunu korumaya çalışın.

Zor Konuşmalardan veya Kararlardan Kaçınmak

Çalışma ortamında anlaşmazlıkların ya da yanlış anlamadan kaynaklı sorunların olması kaçınılmaz. Ancak bir sorunu çözmek için ne kadar beklerseniz durum o kadar kötüleşir. Aynı zamanda sizi bekleyen zor kararları ertelemeniz, ekibinizin performansını ve iş yükünü etkileyebilir. Bu durumları nasıl yöneteceğinize ilişkin stratejik bir yol belirlemelisiniz.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Düzenli olarak geri bildirim talep edin.
  • Sorunları ertelemeden ve biriktirmeden çözmeye çalışın.
  • Alacağınız kritik kararlar konusunda net bir duruş sergileyin ve herkesi memnun etmeye çalışmayın.
  • Güven duygusunu sağlamlaştırmak için tarafsız bir tutum sergileyin, üçüncü bir kişinin tavsiye ve fikirlerine başvurun.

İletişim Kuramamak

Yeni bir pozisyona geçiş yaptığınızda görevinizle ilgili öğrenmeniz ve çözmeniz gereken pek çok prosedürle karşılaşabilirsiniz. Tüm bu yenilikleri anlamaya çalışırken ekibinizle gerekli iletişimi kuramayabilirsiniz. Bu durum ise daha baştan takım ruhunu zedeleyen bir iletişim problemine sebep olabilir. Sadece kendi pozisyonunuza odaklanarak iyi bir yönetici olmaya çalışırken ekiple sağlıklı bağ kurma şansını gözden kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • İşinizin her aşamasında takım üyelerinin ihtiyaç ve endişelerini dinlemeye özen gösterin.
  • Birbirinizi daha kolay tanıyabileceğiniz, rahat sohbet ortamları(parti, etkinlik vb.) organize edin.
  • Siz onları tanırken ekibinizin de sizi tanımasına fırsat verin.

Herkese Aynı Davranmak

Çalışanlarınıza adil davranabilirsiniz ancak bu herkese aynı şekilde davranmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bir başka ifadeyle tüm ekip üyelerini aynı şekilde motive edemezsiniz. Bazı bireyler daha fazla özgürlük talep ederken bazıları görevlerini yerine getirebilmek için ekstra yönlendirmelere ihtiyaç duyabilir. Yeni yöneticilerin gözden kaçırdığı bu nokta, çalışanların performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Ekip üyelerinin güçlü ve zayıf yönleriyle birlikte kariyer planlarını da öğrenmeye çalışın.
  • Ekip üyelerinin nasıl yönetilmek istedikleri ve motivasyon kaynakları hakkında bilgi edinin.
  • Farklı motivasyon planları hazırlayarak çalışan katılımını ve performansını artırmaya dikkat edin.

Öğrenmeye Kapalı Olmak

Yeni yöneticilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, tüm cevaplara sahip olmaları gerektiğini düşünerek hareket etmeleridir. Ancak yeni görevinizle ilgili her şeyi biliyormuş gibi davranmak, yanlış kararlar almanıza ve öğrenme fırsatlarını kaçırmanıza sebep olabilir. Bilmediğinizi itiraf etmenizin yetersizlik hissi ve güven eksikliği doğuracağından endişe edebilirsiniz. Ancak başarılı olabilmek için çevrenizdekilerin destek ve tavsiyelerine başvurmanız gerektirdiğini unutmamalısınız.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Alçakgönüllü olun ve her şeyi bilmediğinizi kabul edin.
  • Çalışmalarınızda ekip üyelerinin fikir ve tavsiyelerine kulak verin.
  • Kendinizi daha hızlı geliştirebilmek ve aldığınız kararların niteliğini kontrol edebilmek için belirli aralıklarla bir mentora danışın.

Yeterli Görev Dağıtımı Yapamamak

Yönetici pozisyonuna geçtiğinizde doğal olarak sorumluluklarınız da değişir. Artık ekip çalışmasında sınırlı bir görev üstlenen ve bireysel katkısından sorumlu olan biri değilsiniz. Temel göreviniz ekibinizdeki kişileri geliştirmek ve onların performansını artırmasına katkı sağlamak. Dolayısıyla bir yönetici olarak yapmanız gereken; ekibinize koçluk etmek, ekibinizi desteklemek ve denetlemek olmalı. Bu nedenle söz konusu görevi çok iyi yapsanız bile bir yönetici olarak öncelikle yeterli görev dağılımını sağlamanız gerekir. Farklı görevlerle meşgul olduğunuz zaman ekibinizi etkili bir şekilde yönetemeyebilirsiniz.

Bu Hatadan Nasıl Kaçınılır?

  • Çalışma şeklinizde yapmanız gereken değişiklikleri adım adım planlayın.
  • Yönetici olarak öncelik ve sorumluluklarınızı belirleyin.
  • Bireysel hedef ve sorumluluklarınızı yerine getirebilmek için personelleriniz arasında görev dağılımı yaparak kendinize zaman kazandırın.

Yeni bir yöneticinin teknik bilgilerin yanı sıra çalışanları nasıl motive edeceği, onların desteğini ve güvenini nasıl kazanacağı gibi konularda da becerilerini geliştirmesi gereklidir. Çünkü seçilen yöneticilik tarzı işleri kolaylaştırabildiği gibi zorlaştırabilir de. Bu noktada yapay zekâ destekli LMS’mizi kullanarak eğitimler hazırlayabilir, böylece hem yeni yöneticilere yol gösterebilir hem onların çalışanlarla ve işle olan uyum sürecini hızlandırabilirsiniz. Akıllı LMS’miz aracılığıyla özelleştirilmiş eğitimler planlayabilir ve yöneticilerinizin gelişimlerini takip edebilirsiniz. Dilerseniz çevrim içi konferanslar düzenleyebilir, başarılı olmaları için onlara destek olabilirsiniz.